Az árakat nem, a költségeket befolyásolhatják a gazdák

A mezőgazdasági termékek árváltozásában folytatódik az idei trend: a növényi termékeknél minimális,kh logo 0,9%-os csökkenés, míg az állati termékeknél 15%-os emelkedés figyelhető meg. Az állattenyésztőknek azonban már most érdemes felkészülni az áremelkedés végére, ami előre láthatóan jövőre kezdődhet meg – hívta fel a figyelmet a K&H.

„A legfrissebb mezőgazdasági ár adatok alapján az idei trend folytatódása látható. A májusi adatok alapján a növényi termékek árszintje gyakorlatilag stagnál, hiszen legutóbb 0,9%-kal csökkent, míg az állati termékek ára tovább emelkedett, ezúttal 15%-kal” - tájékoztatott Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztály vezetője. „Mivel a világpiaci árakat a hazai termelők nem tudják érdemben befolyásolni, ezért ők leginkább költség oldalról tudják javítani hatékonyságukat, amihez kulcsfontosságúak a költséghatékonyságot növelő beruházások” – mondta el szakember.

„A növényi és állati termékek árának esetében is jól megfigyelhető egy ciklikusság. Ez a növényi termékeknél 1,5-2 év, az állati termékeknél pedig 3-3,5 év. Mivel ez utóbbiaknál már túllendültünk a cikluson, ezért a mostani növekedés után az árak jelentős visszarendeződésére lehet számítani. Ez a folyamat remélhetőleg csak jövőre indul el, addig azonban érdemes felkészülni az alacsonyabb felvásárlói árakra. A most megtermelt többletjövedelmet célszerű beruházásokra fordítani, hogy a ciklus alján is eredményesen tudjanak gazdálkodni és nyereséget tudjanak termelni az állattenyésztők” – hangsúlyozta ki Tresó István.