CSEMEGEKUKORICÁBAN EURÓPA-BAJNOKOK VAGYUNK

Magyarország Európa legnagyobb csemegekukorica-termelője, valamint – az Amerikai Egyesültkamara logo

Államok után – a világ második legjelentősebb exportőre. A hazai termelésben elterjedtek a

szuperédes fajták, a magyar csemegekukorica termékek keresettek világszerte, 95 százalékukat

külföldre értékesítik.

Az elmúlt években átlagosan 30-34 ezer hektárnyi területen termesztettek Magyarországon

csemegekukoricát; az évi 500-600 ezer tonna termés kétharmadát a konzervipar, harmadát a

hűtőipar dolgozza fel. A hazai termőterülettel első helyen állunk Európában, utánunk Franciaország

(18 ezer hektár), Lengyelország (6 ezer hektár) következik, Olaszországban és Spanyolországban

3-4 ezer hektár a vetésterület, míg Oroszország és Ukrajna együttesen mintegy 10 ezer hektáron

termeszti a növényt.

Hazánk klimatikus- és talajadottságai kitűnőek a csemegekukorica termeléshez, ami a magas

termesztéstechnológiai színvonallal és a feldolgozóipar műszaki, technológiai szintjével együtt

garantálja a jó hozamokat és a kiváló termékminőséget. A csemegekukorica a legnagyobb

mennyiségben termesztett ipari zöldségféle Magyarországon, a hazai termőtájak közül kiemelkedő

Hajdú-Bihar megye a maga 14 ezer hektáros termőterületével, de Szabolcs-Szatmár- Bereg,

Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun- Szolnok megyében is 3-4 ezer hektáros

termőterületeket találunk.

A hazánkban előállított csemegekukorica-termékek közel 95 százaléka exportra kerül, ami konzerv

kukoricából 2016-ban elérte a 180 ezer tonnát, fagyasztott termékekből a 70 ezer tonnát.

Legnagyobb piacaink Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Lengyelország és a környező

országok, de termékeink eljutnak a világ szinte minden tájára. Ezzel az elmúlt években az USA után a

világ második legnagyobb csemegekukorica-exportőre volt Magyarország.

A csemegekukorica ízét elsősorban a benne lévő cukortartalom határozza meg, amely zsenge,

úgynevezett tejes-érési állapotában a legnagyobb. Ennek megfelelően – a piaci trendeket követve –

az elmúlt évtizedben fokozatosan terjedtek a szuperédes fajták és mára már meghatározóak a

magyar termesztésben. A csemegekukoricát felhasználhatjuk főzve köretnek, vagy köretek

kiegészítésére, más zöldségekkel együtt savanyúságnak; de a saláták igen kedvelt kiegészítője is.

Üzletekben leginkább konzerv és fagyasztott formában kapható, de már hazánkban is egyre

kedveltebb az előfőzött vákuumcsomagolt csemege. A csemegekukoricának jelentős a tápértéke,

kitűnő ízanyagai mellett sok energiát is szolgáltat. Száz grammonként 3-4 g fehérjét, 20 g

szénhidrátot, 8–12 mg C-vitamint, de vasat, foszfort, karotint, és meszet is tartalmaz.